A Healthy Modern Human: Present and Future

Yu.M. Stepanov, D.A. Ptushkina

Abstract


This article regards the challenges faced by modern human, seeking a healthy lifestyle, in particular nutrition; prospects for the development of dietology worldwide, in Ukraine under the conditions of State institution «Institute of Gastroenterology of National Academy of Medical Sciences of Ukraine».


Keywords


dietology; healthy dish rule; food pyramid; organic production; nutritional genetics and nutritional genomics; theory of adequate nutrition; intestinal microbiota of the human

References


Уголев А.М. Теория адекватного питания и трофология / А.М. Уголев. — Л.: Наука, 1991. — С. 64-85.

Оздоровительное и диетическое питание / Под ред. В.И. Циприяна. — Киев: Глобус, 2001. — C. 35-45.

Основы здорового питания: Пособие по общей нутрициологии / А.В. Cкальный, И.А. Рудаков, С.В. Нотова [и др.]. — Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. — С. 14-20.

Шевченко В.П. Клиническая диетология / В.П. Шевченко. — М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. — С. 4-10.

Корниенко Е.А. Ожирение и кишечная микробиота: современная концепция взаимосвязи / Е.А. Корниенко, О.К. Нетребенко // Педиатрия. — 2012. — Т. 91, № 2. — С. 111-122.

Нутрициология / Под ред. В.Д. Ванханена. — Донецк: Донеччина, 2003. — 620 с.

Дружинин П.В. Основы нутрициологии / П.В. Дружинин, Л.Ф. Новиков — М., 2010. — С. 5-9.

Кисіль В.І. Біологічне землеробство в Україні: проблеми і перспективи / В.І. Кисіль. — Харьків: Штрих, 2000. — 161 с.

Апанасенко Г.Л. Эпидемиология хронических неинфекционных заболеваний: стратегия выживания / Г.Л. Апанасенко, В.А. Гаврилюк. — Lambert Academic Publishing, 2014. — 360 с.

Смолянский Б.Л. Диетология. Новейший справочник для врачей / Б.Л. Смолянский, В.Г. Лифляндский. — М.: Эксмо, 2003. — 816 с.

Справочник по диетологии / Под ред. В.А. Тутельяна, М.А.Самсонова. — М.: Медицина, 2002. — С. 280-286.

Angelakis Е. The relationship between gut microbiota and weight gain in humans / Е. Angelakis, F. Armougom, M. Million, D. Raoult. — Future Microbiol. — 2012. — № 7 (1). — P. 91-109.

The Journal of Clinical Investigation. — 2011. — Vol. 121, № 6. — P. 2126-2132.

Microbiota and SCFA in lean and overweight healthy subjects / А. Schwiertz, D. Taras, K. Schafer [et al.] // Obesity (Silver Spring). — 2010. — № 18 (1). — P. 190-195.

Kalliomаki M., Collado M.C., Salminen S., Isolauri E. Early differences in fecal microbiota composition in children may predict overweight / M. Kalliomаki, M.C. Collado, S. Salminen, E. Isolauri // Am. J. Clin. Nutr. — 2008. — № 87 (3). — P. 534-538.

Gut microbiota composition is associated with body weight, weight gain and biochemical parameters in pregnant women / A. Santacruz [et al.] // Br. J. Nutr. — 2010. — № 104 (1). — P. 83-92.

Frequency of Firmicutes and Bacteroidetes in gut microbiota in obese and normal weight Egyptian children and adults / А. Nagwa, H. Shadia, E. Abeer, S. Ashraf, A. Yasser // Arch. Med. Sci. — 2011. — № 7. — P. 501-507.

Lactobacillus reuteri and Escherichia coli in the human gut microbiota may predict weight gain associated with vancomycin treatment / M. Million, F. Thuny, E. Angelakis, J-P. Casalta // Nutrition & Diabetes. — 2013. — № 3. — e87.

Paoloni-Giacobino A. Genetics and nutrition / A. Paoloni-Giacobino, R. Grimble, C. Pichard // Clin. Nutr. — 2003. — № 22 (5). — P. 29-35.

Примак А.В. Роль желудочно-кишечного тракта в развитии избыточного веса. Режим доступа: http://anti-aging.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=101&Itemid=36

CINDI nutrition action plan. Copenhagen, WHO Regional Office for Europe, 1998 (draft document). Режим доступа: http://moz.gov.ua/docfiles/dod16_2013.pdf

Walter C. Willett. Eat, drink and be healthy / C. Walter Willett. — Free Press, 2005. — 352 p.

Гендер та органік / Федерація органічного руху України. — К., 2010. — 79 с.

Соколова Ж.Е. Развитие мирового рынка продукции органического сельского хазяйства: Атореф. дис... д-ра экон. наук. — М., 2013. — 46 с.




DOI: https://doi.org/10.22141/2308-2097.3.53.2014.82150

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 GASTROENTEROLOGY

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2017

 

 Яндекс.МетрикаSeo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru