Features of Nutritional Therapy in Patients with Hypertension

Yu.I Reshetilov, T.V. Bogoslav, L.Р. Kuznetsova

Abstract


Despite the development of preventive and therapeutic measures, standards for management of patients, hypertension remains one of the most common chronic diseases of a human. According to official statistics of the Ministry of Healthcare of Ukraine on 1 January 2011, 32.2 % of the adult population suffer from hypertension. According to the World Health Organization, prevention, aimed at changing the lifestyle, is a universal «vaccine» against hypertension, and the use of non-drug measures can reduce its new cases by 50 %. The article describes the main dietary recommendations for patients with hypertension, their validity in view of the pathogenetic aspects of the formation of hypertension and the development of atherosclerotic changes in order to improve the quality of medical treatment, prevention of cardiovascular complications.


Keywords


hypertension; nutritional therapy

References


Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при артеріальній гіпертензії: Наказ МОЗ України від 24.05.2012 № 384 // Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної та екстреної (спеціалізованої) медичної допомоги «Артеріальна гіпертензія». Оновлена та адаптована клінічна настанова, заснована на доказах «Артеріальна гіпертензія». — Режим доступу: http://mozdocs.kiev.ua/view.php?id=13652

Серцево-судинні захворювання. Рекомендації з діагностики, профілактики та лікування / За ред. В.М. Коваленка, М.І. Лутая. — К.: МОРІОН, 2011. — 408 с.

Артериальная гипертензия у особых категорий больных / Под ред. В.Н. Коваленко, Е.П. Свищенко. — К.: ­МОРИОН, 2009. — 376 с.

Сіренко Ю.М. Артеріальна гіпертензія та супутня патологія / Ю.М Сіренко. — Донецьк: Видавець Заславський О.Ю., 2010. — 384 с.

Миддеке М. Снижение давления без лекарств: Пер. с нем. / М. Миддеке, Э. Поспишил, К. Фелькер. — М.: Арнебия, 2005. — 248 с.

2013 ESH/ESC Guidelines for the management of arterial hypertension TheTask Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension (ESH) and of the European Society of Cardiology (ESC) // Journal of Hypertension. — 2013. — Vol. 31. — P. 1281-1357.

Нестерова А.В. Лечебное питание при сердечно-сосудистых заболеваниях / А.В. Нестерова. — М.: Вече, 2005. — 208 с.

Рациональная фармакотерапия сердечно-сосудистых заболеваний / Е.И. Чазов, Ю.Н. Беленков, Е.О. Борисова [и др.]. — М.: Литтерра, 2004. — 972 с.

Витамины, микро- и макроэлементы / В.Г. Ребров, О.А. Громова. — М.: ГЭОТАР-Медиа, 2008. — 960 с.

Батмангхелидж Ф. Вода для здоровья / Ф. Батмангхелидж. — Минск: Попурри, 2005. — 288 с.

Шендеров Б.А. Базовые механизмы регуляции гомеостаза и их модуляция нутриентами / Б.А. Шендеров // Клиническая медицина. — 2004. — № 3. — С. 14-19.

Руководство по нефрологии / Под ред. А.И. Дядыка, Е.А. Дядык. — К.: Четверта хвиля, 2011. — 600 с.

Клиническая диетология / В.П. Шевченко; Под ред. В.Т. Ивашкина. — М.: ГЭОТАР-Медиа, 2009. — 256 с.

Скальный А.В. Микроэлементы: бодрость, здоровье, долголетие / А.В. Скальный. — М.: Эксмо, 2010. — 288 с.

Серцево-судинні захворювання. Класифікація, стандарти діагностики та лікування / За ред. В.М. Коваленка, М.І. Лутая, Ю.М. Сіренка. — К.: ПП ВМБ, 2011. — 128 с.

The effect of nutritional prevention of cardiovascular di­sease / J.A. Vita [et al.] // Circulation. — 2000. — 102. — 846-851.

Диетология / Под ред. А.Ю. Барановского. — СПб.: Питер, 2008. — 1024 с.

Setchell K.D. Phytoestrogens: the biochemistry, physiology, and implications for human health of soy isoflavones / K.D. Set­chell // Am. J. Clin. Nutr. — 1998. — 68. — 1333-1346.

Associations of serum and dietary magnesium with cardiovascular disease, hypertension, diabetes, insulin and carotid arterial wall thickness: the ARIC study / J. Ma, A.R. Folsom, S.L. Melnick [et al.] // J. Clin. Epidemiol. — 1995 Jul. — 48(7). — 927-940.

Protective role of propionyl carnitine in vascular disorders experimentally induced by endothelin (ET-1) serotonin and K-carrageenin / A. Bertelli, L. Giovannini, G. Galmozzi, A.A. Bertelli // Drugs Exp. Clin. Res. — 1993. — 19(1). — 7-11.

Воронков Л.С. Рекомендації з діагностики та лікування хронічної серцевої недостатності Асоціації кардіологів України та Української асоціації фахівців із серцевої недостатності / Робоча група Л.С. Воронков, К.М. Амосова, А.Є. Багрій, Г.В. Дзяк та ін. // Укр. кард. журн. — 2014. — № 1 (дод.). — С. 5-44.

Шендеров Б.А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. Социально-экологические и клинические последствия дисбаланса микробной экологии человека и животных / Б.А. Шендеров. — М.: Грантъ, 1998. — Т. 2. — С. 217-226.

Dietary L-arginine Reduces the Progression of Atherosclerosis in Cholesterol-Fed Rabbits. Comparison with Lovastatin / R.H. Boger, S.M. Bode-Boger [et al.] // Circulation. — 1997. — 96. — 1282-1290.

Торкунов П.А. Кардиопротекторное действие таурина / П.А. Торкунов // Экспериментальная и клиническая фармакология. — 1997. — № 5. — С. 72-77.

Карпов Ю.А. Стабильная ишемическая болезнь сердца: стратегия и тактика лечения: Монография / Ю.А. Карпов, Е.В. Сорокин. — 3-е изд., перераб. и доп. — М.: Мед. информ. агентство, 2012. — 272 с.

Радченко А. Диета DASH снижает жесткость сердца / А. Радченко, Е. Торбас // Артериальная гипертензия. — 2013. — № 6(32). — С. 44.




DOI: https://doi.org/10.22141/2308-2097.3.53.2014.82146

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 GASTROENTEROLOGY

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2017

 

 Яндекс.МетрикаSeo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru